Utmaningar med att försöka bli gravid

Tips | onsdag juni 26 2019 | Comments Off on Utmaningar med att försöka bli gravid

Statistiken vi har idag säger att hela 8 av 10 par som försöker bli gravid lyckas med detta inom ett år. Men de där sista två kan ha en helt annan väntetid framför sig. Ibland är det svårt att ge tydliga anledningar till varför somliga måste vänta längre. För att vi vet att det är många faktorer som alla kan spela en roll i detta.

Problem kan finns både hos kvinnor och män. Statistiken säger att i en tredjedel av fallen finns problemet hos kvinnan. I en andra tredjedel är orsaken mannen, och i den sista tredjedelen har båda parterna problem.

Den mest populära anledningen att lyfta fram är just åldern. Studier har visat att kvinnors fruktsamhet börjar sjunka omkring redan vid 25 års ålder och vid 35 har den gått ned rejält. Och medan den inte faller ned till noll har forskare sett tillräckligt stor förändring för att kunna utgöra en vanlig anledning till varför kvinnor över 30 kan ha svårt för att bli gravid. Och med tanke på att snittåldern bland förstblivna mödrar idag har gått från 24 till 29 på tre decennier har gjort att allt fler söker sig till vården just för att de har svårt för att bli gravid.

Vår livsstil har också en stor roll att spela i detta. Och medan det finns produkter på marknaden som är framtagna för att hjälpa både män och kvinnor att öka chansen att bli gravid utgår de ofta från att man har någon brist i kosten eller liknande som borde ställas till rätta. Har man dock inga allergier eller sjukdomar som förhindrar en från att äta en varierad och nyttig kost med alla viktiga näringsämnen bör detta vara en förändring man först och främst bör satsa på.

Ett ämne man ofta talar om är folsyra, som är en B-vitamin. Medan folsyra inte ökar chansen att bli gravid är den väldigt viktig under graviditeten och brist på folsyra kan orsaka tidiga missbildningar hos fostret, eller till och med missfall. Att se till att ha bra nivåer av folsyra i kroppen redan när man försöker bli gravid är således väldigt klokt.