Sy dina egna plagg

Tips | tisdag mars 6 2018 | Comments Off on Sy dina egna plagg

För många kan det kännas långsökt att sy sina egna kläder, men med enkla mönster, bra tyg och en bra symaskin, är det helt ganska enkelt för den som klarar av att lägga upp en gardin.

När man vet vad man skulle vilja sy är det bara jakten på ett enkelt mönster med en bra beskrivning som behövs. Det finns massor av sajter på webben som har beskrivningar i varierande svårighetsgrad. Det finns också video beskrivningar på en del moment, som vid tillklippning till exempel och bild beskrivningar som visar tydligt hur man gör.

När man köper en beskrivning så brukar de vara uppdelade i olika modeller och storlekar. När man valt storlek och modell så brukar de även ange mängd av olika delar som man behöver, exempelvis hur mycket tyg, hur mycket foder, hur många knappar och så vidare. På beskrivningen brukar ibland också anges vilken typ av material pallget bör sys i.

För att spara på mönstret och inte klippa sönder allt, så rekommenderas att rita av mönstret på mönsterpapper eller ihoptejpat smörpapper. Du följer linjen på den modell och den storlek du valt och ritar också av de markeringar som hör mönstret till och skriver vilka bitar det är. Glöm inte den trådriktningspil, som brukar ritas ut på alla delar.

För att klippa ut delarna i ett tyg, brukar man vanligtvis vika ihop tyget dubbelt och lägga mönstret med trådriktningspil i samma riktning som trådarna i tyget,detta för att plagget inte ska sno sig. Klipp sedan ut med en centimeters sömsmån. Kör runt varje del med sicksack, för att tyget inte ska rispa sig. Nåla ihop delarna och var noga med att eventuella markeringar stämmer överens. Sy ihop delarna med raksöm, cirka en centimeter från kanten. Testa plagget på och fålla utifrån angivna mått